Hoe werft en behoudt u vrijwilligers?

Het werven en behouden van vrijwilligers in onze huidige maatschappij vraagt om een open houding en heeft vaak een kortdurend karakter. Laat vrijwilligers doen wat ze leuk vinden, geef ze geen langdurige vaste taken en maak taken concreet. Bekijk van tevoren ook goed of bepaalde taken niet teveel tijd vragen. Ook als u momenteel voldoende vrijwilligers heeft, is het belangrijk om vooruit te kijken en potentiële belangstellenden te polsen door te vragen naar welke taken hun interesse eventueel uitgaat.

Tips voor het werven van vrijwilligers:

 1. Spreek mensen actief aan, vraag waar ze goed in zijn en wat ze zouden willen doen in de speeltuin.
 2. Geef duidelijk aan wat een vrijwilliger terugkrijgt: gezelligheid, maar ook concrete zaken, zoals cursussen, vergoedingen en verzekeringen.
 3. Vraag oudere kinderen om mee te helpen. Vanaf een jaar of 14 zijn de meeste kinderen eigenlijk te oud voor de speeltuin. Soms vinden ze dit erg jammer. Vraag hen daarom om actief mee te helpen in de speeltuin.
 4. Gebruik een open dag om vrijwilligers te werven.
 5. Zoek de publiciteit op. Een foto of een stukje over een geslaagde activiteit helpt mee aan een positieve beeldvorming rond de vereniging.
 6. Bedank vrijwilligers voor hun inzet. Zet ze bijvoorbeeld met kerst in het zonnetje.

 

Aan de slag in de speeltuin

Kunt u wel wat extra hulp gebruiken bij het onderhoud en beheer van uw speeltuin? Het project ‘Aan de slag in de speeltuin’ biedt u de mogelijkheid om onderhoud- en beheertaken uit te besteden aan jongeren met een verstandelijke beperking. Ze kunnen bijvoorbeeld prullenbakken legen, vegen of grasmaaien. Zo creëren we stage- en dagbestedingsplekken voor jongeren met een verstandelijke beperking en heeft u meer tijd over voor bijvoorbeeld het organiseren van leuke activiteiten! Klik hier voor meer info.

Meer weten?

Meer weten over vrijwilligers werven en behouden? Of op zoek naar documenten voor bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Bezoek dan zeker ook onderstaande websites.

 • NOV.nl
  De belangenorganisatie voor vrijwilligerswerk in Nederland.
 • Vrijwilligerswerk.nl
  Allerlei informatie rondom vrijwilligerswerk.
 • Gratisvog.nl
  Kosteloos aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
 • Vrijwilligerswerkacademie.nl
  Vinden en binden van vrijwilligers.
 • Deedmob.com
  Vinden en binden van vrijwilligers.
 • Movisie.nl
  Voor vrijwilligers of beroepskrachten. Movisie is het landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale zorg en sociale veiligheid.