Hoe werf en behoud ik vrijwilligers?

Steeds meer speeltuinen krijgen te maken met vrijgekomen vrijwilligersfuncties die ze niet kunnen opvullen. Niet het aantal vrijwilligers, maar wel het aantal uur dat personen in Nederland gemiddeld aan vrijwilligerswerk willen besteden neemt af. Het werven en behouden van vrijwilligers vraagt dan ook om een open houding. Laat vrijwilligers doen wat ze leuk vinden, geef ze geen langdurige vaste taken en maak taken concreet. Bekijk van tevoren ook goed of bepaalde taken niet teveel tijd vragen. Ook als je momenteel voldoende vrijwilligers hebt, is het belangrijk om vooruit te kijken en potentiële belangstellenden te polsen door te vragen naar hun interesses. Hieronder vind je een aantal tips en twee interessante webinars!

Tips voor het werven van vrijwilligers:

 1. Spreek potentiële vrijwilligers actief aan, vraag waar ze goed in zijn en wat ze zouden willen doen in de speeltuin.
 2. Geef duidelijk aan wat een vrijwilliger terugkrijgt: gezelligheid, maar ook concrete zaken, zoals cursussen, vergoedingen en verzekeringen.
 3. Vraag oudere kinderen om mee te helpen. Vanaf een jaar of 14 zijn de meeste kinderen eigenlijk te oud voor de speeltuin. Soms vinden ze dit erg jammer.
 4. Zet een vacature uit op sites als NLvoorelkaar en Deedmob.
 5. Zoek de publiciteit op. Een foto of een stukje over een geslaagde activiteit helpt mee aan een positieve beeldvorming rond de vereniging.
 6. Zorg dat elke bezoeker van je speeltuin weet dat de speeltuin draait op vrijwilligers, door dit overal te communiceren. 
 7. Sta ook open voor flexvrijwilligers. Dit zijn vrijwilligers die af en toe even een handje helpen. Bijvoorbeeld 1 keer per maand of twee weken aaneengesloten in de zomervakantie. Eventueel in ruil voor de rest van de zomer gratis entree?

Tips voor het behouden van vrijwilligers:

 1. Je huidige vrijwilligers zijn je beste ambassadeurs, het reclamebord van je organisatie. Zorg goed voor ze.
 2. Nieuwe vrijwilligers willen graag duidelijkheid. Zet afspraken en taakomschrijvingen of zelfs draaiboeken op papier.
 3. Zorg dat je met je vrijwilligers in gesprek blijft over hun motivatie, kennis, tevredenheid en ontwikkeling.
 4. Communiceer het hele jaar door met al je vrijwilligers, betrek ze overal bij. De vereniging is ook van hen.
 5. Probeer het wij-gevoel te behouden. Zorg ervoor dat vrijwilligers elkaar spreken door vooraf even met z’n allen koffie te drinken of uitjes te organiseren.
 6. Bedank vrijwilligers voor hun inzet. Zet ze bijvoorbeeld met kerst in het zonnetje en stuur ze een verjaardagskaart.

Leuke webinars:

Hoe speel ik in op de motivatie van vrijwilligers?

Hoe begeleid ik vrijwilligers?