Hoe werft en behoudt u vrijwilligers?

Het werven en behouden van vrijwilligers in onze huidige maatschappij vraagt om een open houding en heeft vaak een kortdurend karakter. Laat mensen doen wat ze leuk vinden, maak taken concreet en verbind ze niet langdurig aan vaste taken. Bekijk van tevoren ook goed of bepaalde taken niet teveel tijd vragen. Ook als u momenteel voldoende vrijwilligers heeft, is het van belang vooruit te kijken en potentiële belangstellenden te polsen naar welke taken hun interesse eventueel uitgaat.

Tips voor het werven van vrijwilligers:

 1. Spreek mensen actief aan, vraag wat zij willen doen bij de speeltuin en waar ze goed in zijn.
 2. Geef duidelijk aan wat een vrijwilliger terugkrijgt: gezelligheid, maar ook concrete zaken zoals cursussen, vergoedingen en verzekeringen.
 3. Vraag oudere kinderen om mee te helpen. Vanaf een jaar of 14 zijn de meeste kinderen eigenlijk te oud voor de speeltuin. Soms vinden ze dit erg jammer. Vraag hen daarom om actief mee te helpen in de speeltuin.
 4. Gebruik een open dag om mensen te werven.
 5. Zoek de publiciteit op. Een foto of een stukje over een geslaagde activiteit helpt mee aan een positieve beeldvorming rond de vereniging.
 6. Bedank vrijwilligers voor hun inzet. Zet ze bijvoorbeeld met kerst in het zonnetje.

Meer weten?

Meer weten over vrijwilligers werven en behouden? Of op zoek naar documenten voor bijvoorbeeld een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Bezoek dan zeker ook onderstaande websites.

 • NOV.nl
  De belangenorganisatie voor vrijwilligerswerk in Nederland.
 • Vrijwilligerswerk.nl
  Allerlei informatie rondom vrijwilligerswerk.
 • Gratisvog.nl
  Kosteloos aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
 • Vrijwilligerswerkacademie.nl
  Vinden en binden vrijwilligers via de Vrijwilligersacademie.
 • Movisie.nl
  Voor vrijwilligers of beroepskrachten. Movisie is het landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor toepasbare kennis, adviezen en oplossingen bij de aanpak van sociale vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale zorg en sociale veiligheid.