Een gezond financieel beleid

Een gezonde financiële huishouding is essentieel voor elke speeltuinvereniging. Tegenwoordig hebben veel speeltuinverenigingen te maken met gemeentelijke bezuinigingen en een teruglopend ledenaantal. Het sluitend krijgen van de begroting is daardoor vaak een uitdaging. Het bedenken en organiseren van activiteiten die zorgen voor extra inkomsten wordt steeds belangrijker. NUSO ondersteunt u hier graag bij.

Tips voor genereren van extra inkomsten

Kijk naar de sterke punten van uw vereniging en ga op zoek naar kansen. Wist u dat veel speeltuinverenigingen maximaal tien procent van hun totale inkomsten halen uit verenigingsacties? Zet bijvoorbeeld een verenigingsactie op als uw verenging hier sterk in is en plan meerdere acties per jaar. Maak een meerjaren- en/of investeringsplan. Dat zorgt voor rust en overzicht en voorkomt het jaarlijkse ad hoc ‘zwoegen’ op de begroting. Maak iemand anders dan de penningmeester (gedeeltelijk) verantwoordelijk voor het genereren van extra inkomsten.

Met de Jantje Beton Collecte en de Jantje Beton Loterij haalt u zelf geld op voor uw speeltuin én voor Jantje Beton. De helft van de opbrengst is bijvoorbeeld voor nieuwe materialen, onderhoud of activiteiten. De andere helft besteedt Jantje Beton aan projecten, zodat kinderen in Nederland veilig en leuk kunnen buitenspelen in hun eigen buurt.

  Meer informatie

Het is ook mogelijk om fondsen te benaderen om subsidie aan te vragen. Elk fonds hecht veel waarde aan een bepaald onderwerp of activiteit. Verdiep u daar goed in om zo meer kans te maken op goedkeuring van uw aanvraag. We denken graag met u mee! Neem contact op via info@nuso.nl.

Hoe kunt u sponsoren het beste benaderen en welke vormen van sponsoring zijn er? Hoe dient u een sponsorverzoek in en wat is de tegenprestatie? Het antwoord op deze vragen en meer informatie, voorbeelden en advies vindt u in het document ‘Het werven van sponsoren‘ (let op: alleen voor leden).

Maak een meerjaren- en/of investeringsplan. Dat zorgt voor rust en overzicht.

Automatisering en digitalisering van de boekhouding

Er zijn talloze gratis of goedkope boekhoudprogramma’s op internet te vinden. Speciaal voor verenigingen met een ledenadministratie is er e-boekhouden.nl. Voor lage kosten per maand beschikt u over een goed en gebruiksvriendelijk programma. E-boekhouden.nl biedt meer opties dan Excel en is te koppelen aan uw bank. U houdt het overzicht, vooral omdat er minder contant geld in omloop is in de vereniging. Wilt u meer leren over boekhouden? Volg dan eens een gratis online boekhoudcursus. Kijk bijvoorbeeld op gratis-cursus-boekhouden.nl.