Vanaf 25 mei 2018 is de privacywet AVG van kracht. Als u als organisatie persoonsgegevens verwerkt bent u wettelijk verplicht om te laten weten wat u met deze gegevens doet. Hiervoor maakt u duidelijke afspraken die u vermeldt in een privacy verklaring. Hierin beschrijft u als organisatie welke gegevens u verzamelt en wat u met deze gegevens doet. Als speeltuin verzamelt u bijvoorbeeld adresgegevens van vrijwilligers, contactgegevens van abonnees op uw nieuwsbrief, of browsergegevens van bezoekers op uw website. De verklaring plaatst u op uw website, bijvoorbeeld in de footer.

Dit alles klinkt als een hele klus. Om het u wat makkelijker te maken hebben we een stappenplan en een handleiding voor het opstellen van zo’n privacyverklaring gemaakt. U kunt deze als u ingelogd bent hieronder downloaden.

Regels omtrent beeldmateriaal

Ook foto’s waarop een persoon duidelijk herkenbaar is, zijn persoonsgegevens. Als u foto’s gaat maken bij een evenement, en deze later voor commerciële doeleinden wilt gebruiken, zorgt u er dan voor dat u schriftelijke toestemming heeft. Dit kan door toestemmingsformulieren uit te delen of door de toestemming (met aanvink optie) op te nemen in het aanmeldformulier van uw activiteit.

Kijk voor meer informatie op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens of lees ‘AVG in een notendop‘.