Help, we moeten een nieuw toestel!

2019 – Elke speeltuin krijgt vroeg of laat met deze vraag te maken: hoe vervang ik mijn toestellen? Speeltuin De Kievit in Berkel en Rodenrijs is aan de slag gegaan met slimme manieren van fondsenwerving. Voorzitter Maarten geeft een kijkje in de keuken!

LANG MEEGAAN

“Voor ons is het belangrijk dat een toestel lang meegaat en onderhoudsarm is”, vertelt voorzitter Maarten. “Wij kijken naar de total cost of ownership. Daarmee voorkomen we dat onze vrijwilligers bezig moeten zijn met onderhoud dat bij een steviger toestel niet nodig zou zijn geweest. Daarnaast heeft het zelf aanbrengen van verbeteringen weinig zin, in verband met dure certificering. Dan kom je automatisch uit bij toestellen die in aanschaf misschien wat duurder zijn. Modieuze toestellen die nog geen tien jaar meegaan komen bij ons niet door de selectie.”

SAMEN SPELEN VOOROP

Voldoet een toestel aan die criteria, dan komt de tweede selectie-eis: het toestel moet samen spelen van kinderen met en zonder beperking bevorderen. Maarten: “Na een bezoek een paar jaar terug van de Speeltuinbende kijken we met die blik naar elke aanpassing die we in de speeltuin doen. Zo werken we langzaam toe naar een volledig toegankelijke speelplek. Het betekent overigens niet dat alle kinderen hetzelfde moeten kunnen doen met een toestel, maar wel dat ze er samen plezier aan kunnen beleven. Dat is superbelangrijk! Ook in het nieuwe toestel kan iedereen bijzondere avonturen beleven. Daarnaast zorgen we voor een goede omgeving met verharde paden. Dat is ook fijn voor de opa’s en oma’s en ouders die wat slechter ter been zijn.”

VERTEL JE DROOM

De droom voor een volledig toegankelijke speeltuin zet De Kievit in om mensen enthousiast te maken om mee te doen. “Voor fondsenwerving moet je een stevig plan hebben, dat mensen snappen,” aldus Maarten. “Een speeltuin waar iedereen overal samen kan spelen inspireert. Wij knippen die langetermijnvisie op in afgebakende projecten, per toestel of per deel van de speeltuin. En daarbij mag je best groot denken. Het werk is hetzelfde of je nu voor een wipkip werft of voor een groot klimtoestel. Maar een groot toestel spreekt meer tot de verbeelding.”

AANSPREEKPUNT VOOR SPONSORING

De Kievit heeft een vast aanspreekpunt voor sponsoring, bestuurslid Cynthia de Bruijn. “Voor ons nieuwste toestel heeft zij met allerlei partijen om tafel gezeten en acties opgezet. We hebben natuurlijk de gebruikelijke fondsen aangeschreven, zoals de Rabobank. Ook hier merkten we dat fondsen vertrouwen krijgen in de aanvraag als je een visie hebt. Daarnaast hebben wij lokale serviceclubs aangeschreven en maakten onder andere de Lions en Rotaryclub ons het goede doel van hun inzamelingsactiviteiten. Sommige bedrijven willen ons in plaats van met geld, graag helpen met mankracht, bijvoorbeeld voor het grondwerk. Wij ervaren dat voor sponsors een paar dingen belangrijk zijn.

– Wees duidelijk in wat je vraagt.
– Geef sponsoren aandacht en waardering.
– Laat aan de buitenwereld zien dat zij bijdragen.
– Laat zien dat je iets moois met het geld doet.

Wij doen dus heel veel aan PR, via lokale kranten, social media en contacten met politici. We grijpen elke stap in het proces aan om nieuws te delen, bijvoorbeeld het slaan van een eerste paal.”

ELKE EURO TELT

De afgelopen anderhalf jaar zijn voor het nieuwe toestel heel veel kleine acties gehouden. “We hebben geluk met de gemeenschap in Lansingerland, iedereen heeft wel eens met de speeltuin te maken en helpt dus graag mee. Alle acties zijn even belangrijk, want met tien kleine acties samen heb je ineens weer een groot deel gefinancierd. Een van de leukste dingen vond ik ons Rad van Avontuur, met prijsjes van lokale bedrijven waarvoor we lootjes verkochten. Dat hebben we op verschillende evenementen neergezet. Belangrijker nog dan de opbrengst was dat we over onze droom konden vertellen. Want daar draait het allemaal om!”