Zo organiseer je een themadag

2019 – Harry Potter zet zijn bezems recht voor Zwerkbal, King Arthur smeedt zwaarden en in de verte wordt een boef gearresteerd. Ondertussen sjeest mini-Spiderman langs. Welkom op de Heldendag in Jeugdland Nieuw Vennep!

De speeltuin organiseert vaak themadagen, dat trekt altijd extra bezoekers. Afgelopen Brandweerdag – een super warme dag – zelfs honderden mensen. “Zodra de thema’s bedacht zijn, gaan onze vrijwilligers voor zichzelf uitwerken wat ze ermee kunnen. Daarna zetten we het programma op, gaan we spullen kopen en natuurlijk: promotie maken!” Op de Heldendag zijn alle vrijwilligers in kostuum en mogen ook de kinderen zich verkleden.

 

Download hier het draaiboek

Vrijwilligers

Barbara kan als beheerder terugvallen op veel vrijwilligers, waaronder veel jongeren. “Ze beginnen bij ons met een maatschappelijke stage. Vaak vinden ze het zo leuk dat ze ook komen helpen op woensdag of zaterdag. Voor de jongeren is de speeltuin een plek waar ze thuis zijn, waar ze erbij horen en hun ei kwijt kunnen. Zo heeft Amber, die jaren geleden begonnen is, zelfs gekozen voor een carrière in het werken met kinderen. Ze heeft een tijdje bij ons gewerkt, en studeert nu aan de PABO.” Tijdens de Heldendag straalt Amber als Sneeuwwitje. “Ik kom bij themadagen altijd helpen. Het is een mooie manier om Jeugdland op de kaart te zetten, ik gun kinderen het plezier van spelen.”

Educatieve waarde

Bij de themadagen is meestal ook een theatergroep actief. Marcel en Jarno vertellen: “We houden erg van theater maken en kunnen ons hier helemaal uitleven. We vinden het belangrijk dat het ook een klein beetje educatief is. Niet alleen een schild verven of boogschieten, maar ook iets horen over de legende van Koning Arthur of het verhaal van Robin Hood. Dat bereiden we samen voor. Het is prachtig om te zien hoe kinderen er helemaal in meegaan. Voor deze Heldendag hebben we daarom veel ruimte voor improvisatie gehouden, zodat we kunnen inspelen op wat ze zeggen. Dus terwijl we de kinderen een leuke dag bezorgen, ontwikkelen we onszelf ook!”