Column Lodewijk Asscher

2019 – “Wat wil je later worden als je groot bent?”, is de bekende vraag waar ieder kind wel een antwoord op kan formuleren. De antwoorden zijn divers: dokter, voetballer, prinses of piloot. Tekenend voor de onschuldige kinderfantasieën, waarin erfopvolging, geld of opleiding geen bezwaar vormen, want iedere kinderdroom gaat uit van gelijke kansen.

De kansengelijkheid van onze Nederlandse kinderen neemt helaas al jaren af, in plaats van toe. De wijk waarin je woont, je religie of wie je ouders zijn bepalen nu je toekomstkansen. In mijn werk, in de politiek, is dat een van mijn belangrijkste missies: ervoor zorgen dat ieder kind zeker kan zijn van gelijke kansen. Dat is niet alleen in het belang van onze jeugd, maar in het belang van ons allemaal. Gelijke kansen zijn essentieel voor een samenleving waarin we omkijken naar elkaar, waarin we kunnen omgaan met verschillen en weerbaar zijn in een wereld die steeds sneller verandert. Helaas zijn gelijke kansen dus niet vanzelfsprekend.

Realiseren dat ieder kind zeker kan zijn van gelijke kansen om piloot of dokter te worden is voor een deel een taak voor de politiek, maar dat bereik je niet enkel met wetten. Daarvoor hebben we elkaar nodig! Iedereen kan daaraan bijdragen. Ik ben daarom trots dat ik een bijdrage mag leveren aan de Speelmail. Want jullie vereniging, maar vooral de 11.000 aangesloten vrijwilligers die dagelijks de speelruimtes onderhouden, zijn daarvoor superbelangrijk!

Al voordat kinderen naar (voor)school gaan zorgen speeltuinen ervoor dat kinderen samen komen. Waar scholen aan de toegangspoorten soms (onbedoeld) selecteren, ofwel op financiële draagkracht ofwel op achtergrond, zijn de speeltuinen en kinderboerderijen vrij toegankelijk. Leeftijd, geslacht, etniciteit, de omvang van de portemonnee en opleidingsachtergrond van de ouders doen er niet toe. In een speeltuin zijn kinderen en ouders elkaars gelijke: het zijn gewoon kinderen en ouders die van een fijn uitje genieten.

Naast het samenbrengen van verschillende kinderen en ouders, doen speeltuinen nog veel meer voor de samenleving. Ze bieden mogelijkheden voor beweging en cognitieve ontwikkeling. In tijden waar veel kinderen de iPad aantrekkelijker denken te vinden dan een glijbaan, bewijzen speeltuinen het tegendeel. En ze zorgen ervoor dat kinderen zonder vriendjes om samen mee te spelen, ofwel zonder tuin om hun huis, alsnog buiten kunnen spelen.

In de Tweede Kamer maken we ons daarom hard voor speeltuinvoorzieningen, maar de echte prestaties leveren jullie! Ik wil jullie daarom enorm bedanken voor al het harde werk. Want op regenachtige en koude dagen staan jullie klaar om onkruid te wieden, kapotte toestellen te repareren en activiteiten te organiseren, vaak zelfs zonder dat iemand het doorheeft. Om nog maar niet te spreken over de wijze waarop jullie bezig zijn met kinderparticipatie, sociale en fysieke veiligheid en al die andere onderdelen van het werk. Dat verdient een grote pluim!

Door: Lodewijk Asscher, politiek leider van de Partij van de Arbeid.