Tips: Gezond eten en drinken in de speeltuin

LOS werkt samen met JOGG-Teamfit om speeltuinen gezonder te maken. Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet voor een gezondere omgeving, onder andere door het voedingsaanbod gezonder te maken.

Met deze tips zet jij al een stap in de goede richting. Wil je meer stappen zetten? Kijk dan op www.jogg-teamfit.nl/buurt of neem contact op met info@teamfit.nl en ontvang gratis begeleiding van een JOGG-Teamfit coach. 

Tips

  • Drinken: Pak je dranken aan! In veel frisdranken en smoothies zit doorgaans veel suiker. Kies daarom voor gezondere dranken zoals water, koffie & thee, magere en halfvolle zuiveldranken en (ligth) frisdranken met weinig of geen suiker. Stimuleer het drinken van water door waterkannen op te vrolijken met stukjes fruit en groenten erin en laat kinderen hun eigen herbruikbare papieren bekertje versieren zodat ze vaker water halen.

  • Snack check: Doe de snack-check!Loop je assortiment eens kritisch langs. Wat kan er gezonder? Geef je bezoekers in ieder geval de optie om voor gezond te gaan en maak het de bezoeker gemakkelijk dit product te kopen. Denk bijvoorbeeld aan snackgroenten en hapklaar fruit, kleine porties popcorn en ongezouten noten, een bakje halfvolle yoghurt met fruit of volkoren tosti’s of panini’s met 30+ kaas.

  • Presentatie gezondere producten: Gezond in het zicht! Probeer de gezondere keuzes zo opvallend mogelijk te presenteren. Denk hier bijvoorbeeld aan het plaatsen van de gezondere producten op ooghoogte of binnen handbereik en promoot de gezondere keuzes met lagere prijzen. Zorgt er ook voor dat fruit en groenten gesneden en hapklaar is zodat je de gezondere keuze ook meteen de gemakkelijke keuze maakt. Plaats de minder gezondere keuzes op de achtergrond en toon alleen gezondere keuzes rondom de plek van betaling.

  • Kinderfeestjes: Feestje in jouw speeltuin? Stel een leuke kidsbox samen waar gesneden stukjes fruit en gezondere snacks in zitten, zoals nootjes of popcorn. Voeg daar ook een leuke kleurplaat aan toe en een flesje water of herbruikbaar bekertje om met water te vullen uit een waterkan (die extra leuk is gemaakt door er stukjes groente of fruit aan toe te voegen). Of ga voor een kidsbox zonder eten en ga voor (een) klein(e) cadeautjes, zoals bellenblaas, stoepkrijt en/of stickers. 

  • Lokale samenwerking: Ga een samenwerking aan met de lokale fruit- en groenteboer en plak leuke stickers en smileys op het fruit en de snackgroenten. Presenteer de producten naast de kassa. Kom vervolgens de sponsor tegemoet met een mooi sponsorbord op het terrein.

  • Mini-proeverij: Organiseer een mini-proeverij voor de kinderen. Deel kleine hapjes van een nieuw en gezonder product uit en laat de kinderen de jury zijn. Leuk om te doen op een feestelijke gelegenheid waar veel bezoekers zijn. Zo kom je er meteen achter wat hardlopers zijn!

  • Kleine porties: Je kunt best wat producten van buiten de Schijf van Vijf aanbieden, denk dan alleen wel aan de portiegrootte. Serveer bijvoorbeeld kleinere porties van taart, friet en ijs en maak de kleine portie ook meteen de standaard. Let ook op de hoeveelheid snoepjes en koekjes in een portie. Houd het klein, maar fijn!