Kinderen tóch op vakantie in Groningse speeltuinen

22% van de Nederlandse gezinnen gaat niet op vakantie, omdat zij daar geen geld voor hebben (Nibud, 2019). Daarom heeft Jantje Beton 25 Groningse jongeren opgeleid tot ‘expert in spelen’. De komende weken zorgen zij voor heel veel speelplezier én een echt vakantiegevoel bij kinderen in de Groningse speeltuinen. Zodat de kinderen die niet op vakantie gaan na de zomer net zoveel leuke verhalen te vertellen hebben als hun vriendjes.

Knutselen in de speelhoek vol lege flessen en dozen, klauteren over het klimrek dat omgetoverd is tot ridderkasteel of lekker ravotten in een grote bult zand. De jongeren hebben van alles bedacht. En precies dat is waar Jantje Beton op inzet. Kinderen de vrijheid laten ervaren zelf te kunnen kiezen wat ze willen doen. Want pas dan ontstaat een echt vakantiegevoel.

Ook voor speeltuinen is de hulp van de jongeren van grote waarde. “We zijn heel blij met wat extra handen”, vertelt Daniëlle Heijligers, projectmedewerker van de speeltuincentrale Groningen. “In voorgaande jaren waren de speeltuinen beperkt open in de zomer, door een tekort aan vrijwilligers. Dankzij de jongeren blijft iedereen in de buurt actief in de vakantie en blijven de kinderen zich speels ontwikkelen.”

Tijdens dit project krijgen ook de jongeren een kans om zichzelf verder te ontwikkelen. Zij werken aan kwaliteiten als samenwerken, organiseren en omgaan met kinderen. “Ik heb er zin in om samen met de andere ambassadeurs de kinderen een avontuurlijke en creatieve vakantie te bezorgen”, vertelt een van de jongeren enthousiast. “We hebben al veel leuke spellen bedacht! En het geeft mij ook een vakantiegevoel. Zo ben ik zelf ook een beetje op vakantie.”

De activiteiten vinden plaats in week 30 en 31 in speeltuin Oosterparkwijk, De Hoogte en Vinkhuizen en in week 32 en 33 in speeltuin Selwerd.

Speelambassadeurs is een project binnen de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De MDT is de ontdekkingsreis voor jongeren naar de beste versie van henzelf. Een kans om hun talenten te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en inzet voor anderen maakt onze samenleving sterk. Na afloop ontvangen de jongeren een certificaat van deelname en een getuigschrift.