NUSO ondertekent Nationaal preventieakkoord roken

In 2025 op alle speelplekken gezonde lucht! Dat riepen wij samen met KinderboerderijenActief terwijl we op 23 november het Nationaal preventieakkoord roken ondertekenden. De maatregelen uit dit akkoord moeten het aantal Nederlandse rokers gaan terugdringen.

“In 2017 was nog maar 20% van alle speeltuinen rookvrij (TNS Nipo 2017), maar inmiddels zijn dat er al een stuk meer! Een geweldige ontwikkeling”, zegt Pauline van der Loo, ondertekenaar namens NUSO. “Spelen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van een kind en roken hoort daar niet bij. Dat vinden wij net als heel veel ouders en kinderen in Nederland.”

Iedere week raken honderden kinderen/jongeren verslaafd aan roken. Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen door roken en meeroken. In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Zo beschermen we kinderen en zorgen we ervoor dat zij rookvrij opgroeien. NUSO deed met het ondertekenen van het preventieakkoord de belofte dat in 2025 alle kinderen in gezonde lucht kunnen spelen. Daarvoor ontvangen we budget om materialen voor NUSO leden aan te schaffen en speeltuinen persoonlijk te kunnen begeleiden bij de overstap naar een rookvrij beleid. Op naar een Rookvrije Generatie!

  Ga ook rookvrij!