Boek door achterkleinzoon Vader Klaren

Binnenkort komt een nieuw boek uit over Vader Klaren, de grondlegger van de huidige speeltuinbeweging. U herkent hem vast van de foto die nog in veel speeltuinen hangt. Zijn achterkleinzoon, Maurits Klaren, schreef een persoonlijk portret aan de hand van handgeschreven familieboeken. Met de oprichting van de Oosterspeeltuin in Amsterdam zette Vader Klaren in 1902 een landelijke beweging in gang, ook wel ‘de daad van Klaren’ genoemd. Naar zijn voorbeeld openden speeltuinen voor kinderen uit volksbuurten. Allemaal beheerd door buurtbewoners en gericht op emancipatie en educatie van de arbeiderskinderen. In het boek zie je dat het gedachtegoed van Klaren als een rode draad door de ontwikkeling van speeltuinen loopt. Het met meer dan vijftig foto’s geïllustreerde boek U.J. Klaren (1852-1947) – Icoon van de speeltuinbeweging komt dit najaar uit. De prijs is nog niet bekend, maar NUSO-leden die op de interesselijst staan krijgen in elk geval 10% korting! Interesse? Laat het ons weten via info@nuso.nl.

De Koppel en d’Ekker vieren Vader Klarendag

Lang was het een traditie onder speeltuinen om op de tweede zaterdag van juni Vader Klarendag te vieren. Vol spelplezier, muziek en dans. Bij onder andere speeltuinen A.S.V. d’Ekker in Veldhoven en De Koppel in Borculo doen ze dat ook nu nog. “Dit jaar had onze jaarlijkse Vader Klarendag het thema spelen en bewegen,” vertelt een medewerker van De Koppel. “Naast optredens was er een hindernisparcours van Beweegwijs met recordpogingen. Erg leuk. Voor de skelterrace stond de hele dag een rij!”